Szechuan Chicken atau Ayam Masak Szechuan ni memang popular kalau kita makan di restoran. Resepinyer amat mudah sebenarnye, rasa nye pun sama pada I. The best part anak-anak pun boleh makan.
Bahan:
- Ayam (potong sederhana kecil)
- 4 ulas bawang putih diketuk
- halia dihiris (I suka lebih)
- 4 tangkai Cili kering (basuh / rendam sebentar)
- sos tiram
- kicap manis
- minyak bijan
- 1 biji bawang Holland (hiris)
- Sedikit kiub ayam (optional)
- Bijan (optional)
Cara-cara;
- Gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, goreng separuh masak. Ketepikan
- Tumis bawang putih dan halia
- Masukkan ayam tadi, kacau sedikit dan mula masukkan sos tiram, kicap manis dan minyak bijan
- Masukkan kiub ayam jika suka, masak sebentar hingga sebati, masukkan sedikit garam untuk rasa.
- Boleh masukkan sedikit air jika mahu. Macam I punye sedikit berkuah. Tetapi biasanye lauk ini dimasak kering sedikit.
- Dah masak boleh masukkan bawang hiris tadi dan cili kering. Kacau sedikit dah boleh tutup api dan hidang.
- Jika suka boleh taburkan bijan (panggang sedikit) dan cashew nuts.. I cuma ada almond, i tabur je.
Selamat Mencuba!!
No comments:
Post a Comment