Tuesday, 5 April 2016

Szechuan Chicken

Assalamualaikum,

Szechuan Chicken atau Ayam Masak Szechuan ni memang popular kalau kita makan di restoran. Resepinyer amat mudah sebenarnye, rasa nye pun sama pada I. The best part anak-anak pun boleh makan.


Bahan:
  • Ayam (potong sederhana kecil)
  • 4 ulas bawang putih diketuk
  • halia dihiris (I suka lebih)
  • 4 tangkai Cili kering (basuh / rendam sebentar)
  • sos tiram
  • kicap manis
  • minyak bijan
  • 1 biji bawang Holland (hiris)
  • Sedikit kiub ayam (optional)
  • Bijan (optional)


Cara-cara;
  • Gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, goreng separuh masak. Ketepikan
  • Tumis bawang putih dan halia
  • Masukkan ayam tadi, kacau sedikit dan mula masukkan sos tiram, kicap manis dan minyak bijan
  • Masukkan kiub ayam jika suka, masak sebentar hingga sebati, masukkan sedikit garam untuk rasa. 
  • Boleh masukkan sedikit air jika mahu. Macam I punye sedikit berkuah. Tetapi biasanye lauk ini dimasak kering sedikit. 
  • Dah masak boleh masukkan bawang hiris tadi dan cili kering. Kacau sedikit dah boleh tutup api dan hidang. 
  • Jika suka boleh taburkan bijan (panggang sedikit) dan cashew nuts.. I cuma ada almond, i tabur je. 

Selamat Mencuba!!



No comments:

Post a Comment