Wednesday, 11 November 2015

Ikan Kerapu Thai's Style

Assalamualaikum..

Happy Deepavali to those celebrating..Diam-diam dah masuk bulan November..musim hujan pun dah mula..Alhamdulillah..jerebu pun dah berkurang..Ikan kerapu atau Grouper adalah ikan yang sedap isinya..kali ni I ke pasar dan dapat grouper yang segar..anak-anak ladiesmommy pun suka ikan ni. Thai's food memang boleh diterima oleh semua peringkat masyarakat..kalau nak makan seafood, memang restoran Thai yang akan dicari..Resepi ini sama seperti makan dikedai u all..lagi berselera makan dirumah..hehehe..



Kerapu Thai's Style

Bahan goreng ikan:
  • Ikan Kerapu 
  • Serbuk kunyit
  • Garam
  • Tepung jagung
Bahan tumis:
  • 1 biji Bawang Besar, 4 ulas Bawang Putih, 2 inci Halia (ditumbuk/kisar)
  • 1 batang serai dihiris
Bahan kuah:
  • 2 sudu besar cili kering
  • 2 sudu kecil sos tiram
  • 1 sudu kecil sos ikan
  • 1 sudu kecil perahan limau nipis atau lemon
  • 2 sudu besar sos cili
  • 10 biji tomato kecil atau 3 biji tomato besar belah 4
  • 1 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 biji cili masak hiris (optional)
  • Sedikit cili capsicum hijau (optional)
  • Sedikit cili api hiris (optional) 
  • gula
  • garam
Cara-cara:
  1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam..kemudian salut dengan tepung jagung dan goreng garing..letak dalam bekas yang nak dihidang.
  2. Masuk bahan tumis, dah naik bau masukkan bahan kuah..mula dengan cili kering dah pecah minyak baru masukkan bahan-bahan lain secara peringkat.
  3. Dah masuk semua bahan, dah mendidih boleh tuang keatas ikan...Selamat Mencuba.



No comments:

Post a Comment