Happy Deepavali to those celebrating..Diam-diam dah masuk bulan November..musim hujan pun dah mula..Alhamdulillah..jerebu pun dah berkurang..Ikan kerapu atau Grouper adalah ikan yang sedap isinya..kali ni I ke pasar dan dapat grouper yang segar..anak-anak ladiesmommy pun suka ikan ni. Thai's food memang boleh diterima oleh semua peringkat masyarakat..kalau nak makan seafood, memang restoran Thai yang akan dicari..Resepi ini sama seperti makan dikedai u all..lagi berselera makan dirumah..hehehe..
Kerapu Thai's Style
Bahan goreng ikan:
- Ikan Kerapu
- Serbuk kunyit
- Garam
- Tepung jagung
Bahan tumis:
- 1 biji Bawang Besar, 4 ulas Bawang Putih, 2 inci Halia (ditumbuk/kisar)
- 1 batang serai dihiris
Bahan kuah:
- 2 sudu besar cili kering
- 2 sudu kecil sos tiram
- 1 sudu kecil sos ikan
- 1 sudu kecil perahan limau nipis atau lemon
- 2 sudu besar sos cili
- 10 biji tomato kecil atau 3 biji tomato besar belah 4
- 1 sudu besar kicap pekat manis
- 1 biji cili masak hiris (optional)
- Sedikit cili capsicum hijau (optional)
- Sedikit cili api hiris (optional)
- gula
- garam
Cara-cara:
- Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam..kemudian salut dengan tepung jagung dan goreng garing..letak dalam bekas yang nak dihidang.
- Masuk bahan tumis, dah naik bau masukkan bahan kuah..mula dengan cili kering dah pecah minyak baru masukkan bahan-bahan lain secara peringkat.
- Dah masuk semua bahan, dah mendidih boleh tuang keatas ikan...Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment