Sempena musim jerebu dan musim demam kepialu, disarankan kita makan dirumah sebagai langkah berhati-hati. Lauk ni I masak last week tapi tergantung sekerat jalan..sibuk katanya...Masa dipasar ternampak kepala ikan merah..terus terfikir nak masak kari kepala ikan. Memang terbaik lauk ni ..
Bahan:
- Kepala ikan merah
- 4 sudu besar rempah kari campur sedikit air
- 1 sudu kecil halba campur
- 4 tangkai daun kari
- 3 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/2 bawang besar dihiris
- 1 cawan air asam jawa pekat
- 1 cawan air masak
- 1/2 cawan santan pekat
- Bendi dan tomato
- garam, gula secukup rasa
Cara-cara:
- Tumis bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk, halba campur, bawang besar yang dihiris, daun kari.
- Dah naik bau, masukkan rempah kari. Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan air masak,kacau sebati, masukkan kepala ikan. Pastikan air dapat tenggelam ikan.
- Masak hingga mendidih sedikit masukkan santan pekat, tomato, bendi, garam dan gula.
Rasa sedikit, tunggu mendidih hingga bendi dan tomato masak. Tutup api. Selamat Menjamu Selera.
No comments:
Post a Comment