Tuesday, 20 October 2015

Shepherd Pie / Cottage Pie

Assalamualaikum,

Sherpherd Pie atau pernah dikenali sebagai Cottage Pie ini adalah makanan yg berasal dari United Kingdom dan Ireland..Asas sajian ini menggunakan daging kambing dan Worcestershire sauce. I jarang masak kambing kecuali untuk bbq, jadi untuk Shepherd Pie ni i gunakan daging kisar.





Bahan-bahan A:
  • 500g daging kisar Ramly
  • 1 biji bawang besar potong dadu
  • 3 ulas bawang putih racik
  • lobak merah ikut suka racik atau potong dadu (I racik)
  • sedikit kiub daging
  • Worcestershire sauce (secukup rasa, agak sebati dengan daging)
  • Lada hitam dan garam untuk perasa
  • Minyak zaitun untuk menumis
Cara-cara:
  1. Tumis kedua bawang, dan masukkan daging
  2. Masukkan lobak merah, Worcestershire sauce, garam, kiub daging.
  3. Masak sehingga kering sedikit..terpulang jika suka lembab pun boleh.
  4. Dah siap boleh masukkan dalam loyang pembakar.
Bahan-bahan B:
  • 4 biji kentang besar, kopek kulit, potong dadu dan rebus 
  • 1 sudu butter
  • 3 sudu susu segar (optional)
  • lada putih
  • garam
  • Cheese cheddar / parmesan (untuk diparut atas mashed potato/boleh letak sedikit didalam mashed potato, ikut selera masing2)
Cara-cara:

Lenyekkan kentang yang telah direbus.  Masukkan garam, butter, lada putih, susu lenyek sehingga rata. Dah siap, letakkan kesemua kentang yang telah dilenyek atas daging tadi dan ratakan menutupi loyang.
Bakar pada suhu 180C selama 15-20minit..







No comments:

Post a Comment