Thursday, 23 July 2015

Crab and Tuna Pizza

Assalamualaikum,

Masih throwback..hehehe.. Kami sekeluarga stay di Ampang (rumah mak) sampai raya ketiga..then balik rumah..lepastu husband dah mula bekerja hari isnin..mood nak masak memang xde..adoiii..so tanya my son Abg Adief.."nak makan apa"..dia kata nak makan pizza..tapi nak pizza yang ada banyak crab...hmmm..stok crab memang ada..tapi saya tambah tuna ala2 kat pizza hut gitu..guna topping thousand island sos. Jom tengok resepi.


tayang gambar dulu...

Bahan doh: ( I pakai tangan )
  • 250 gram tepung high protein
  • 100 gram tepung gandum
  • 8 gram yis (1 tbs)
  • 1/2 sudu teh bread improver (tak letak sebab xde stok)
  • 50ml minyak masak
  • 140ml air
Cara2:
  1. Campur kedua jenis tepung dalam bekas 
  2. Masukkan yis dan gaul rata
  3. Masukkan garam ke dalam campuran tepung dan yis
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul menggunakan hujung jari
  5. Masukkan  minyak dan gaul lagi sehingga menjadi doh (jika rasa doh kurang air basahkan tgn dan uli sehingga doh menjadi cantik)
  6. Rehatkan doh selama 30 minit..tutup dengan kain lembab
  7. Keluarkan doh dan canai ikut ketebalan yang anda suka
  8. Cucuk keliling doh dan bahagian tengah doh menggunakan hujung garfu
  9. Letakkan atas dulang pembakar.
Bahan atas pizza:
  • Spaghetti sos (I pakai preego)
  • Thousand Island sos
  • Tuna in olive oil
  • Crab filamen
  • Keju Mozzarella
  • Oregano flakes

Cara2:
  1. Mula2 sapu spaghetti sos pada doh
  2. Tabur oregano flakes sedikit dan rata
  3. letak ikan tuna
  4. letak crab filamen
  5. pumpkan thousand island sos
  6. last tabur keju

*Bakar pada suhu 200 darjah 15 minit.. I bakar 20 minit sebab doh I tebal sikit.  Doh ni lembut dan rangup diluar tau..

Selamat mencuba..





No comments:

Post a Comment