Wednesday, 29 July 2015

Butter Chicken

Assalamualaikum...

U all pernah makan tak dishes ni.. I x penah, tapi bila google2...macam sedap jew..so I pun cuba2 buat.. Baru skali I buat, memang bukak selera lauk ni.. Lauk ni sedap dimakan dengan nasi putih, nasi minyak..kenduri kendara ada jugak hidang lauk ni.


Butter Chicken...

Bahan:
  • 2 keping ayam thighs (boneless) / isi ayam
  • 2 sudu besar butter
  • 1 biji cili masak (hiris)
  • 2-5 biji cili padi (hiris) - ikut kalau nak pedas. (I pakai 2 biji jew, hiris besar2 sbb xnak pedas sgt)
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 keping cheesedale
  • 200ml susu cair (ikut suka nak banyak mana kuah)
  • sedikit kiub ayam
  • garam
  • serbuk lada hitam

Bahan perap ayam:

  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil gula
  • 2 sudu kecil serbuk kari
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 biji telur

Cara-cara:
  1. Perap ayam dengan bahan perap. Perap selama 1 jam (I x sampai 1 jam pun). Masak ayam sehingga kuning, guna pan dengan minyak sedikit dan angkat.
  2. Panaskan kuali dengan butter, tumis cili masak, cili padi dan daun kari hingga wangi.
  3. Masukkan susu cair dan kemudian cheese.
  4. Mendidih masukkan kiub ayam, garam dan serbuk lada hitam
  5. Masukkan ayam tadi. Kuah akan menjadi pekat sedikit, jika rasa pedas tambah sedikit gula. Boleh tambah air panas sedikit jika rasa pekat. 
Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment