Monday, 13 June 2016

Kuih Bakar Pandan

Salam semua,

Kali ni mommy buat juadah kesukaan rakyat malaysia gitu..walaupun mommy x berapa makan tapi mommy suka nak mencuba juadah kesukaan ahli keluarga mommy..especially kesukaan ibu2 mommy...Kuih Bakar Pandan ni, mommy lihat di blog kak Azie Kitchen..nampak sangat menarik dan pasti ahli keluarga suka nak makan kuih ni..cara2 nye pun sangat mudah..semerbak wangi dapur mommy waktu membakar kuih ni..Iftar ke-8 hari ni mommy berbuka di rumah Mama pula (my mother in-law)..Jadi mommy plan buatkan kuih bakar ini buat Mama, kerana Mama suka berbuka dengan kuih2. Mohon share ye Kak Azie.  Jom tengok resepi.


cantik kejadiannye...

Bahan:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula caster
  • 1 cawan air pandan (kisar 6-7 helai daun pandan dan tapis airnye)
  • 2 cawan santan (i guna sebiji kelapa yg diperah)
  • 3 biji telur
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit bijan untuk hiasan
Cara-cara:
  • Campur kan kesemua bahan kecuali bijan, I masukkan kedalam blender dan tapis agar halus.
  • Sediakan loyang.  Sapukan minyak atau marjerin pada loyang dan tuang adunan tadi.
  • Panaskan oven 180C bakar selama 1 jam setengah.  Tabur bijan selepas 10 minit adunan masuk kedalam oven.
  • Mommy bakar 1 jam setengah..hasilnye cantik cuma masih sedikit lembik, mungkin anda boleh lebihkan waktu membakar, hati2 jangan sampai hangus dibahagian atas.
  • Habis membakar, tunggu benar2 sejuk baru dipotong.



No comments:

Post a Comment