Monday, 20 June 2016

Sambal kering ikan bilis petai cili api

Assalamualaikum,

Ramadhan 15...semoga sihat semuanye..mommy pulak yg kena gastrik 2 hari lepas..sakit sangat selepas berbuka..Alhamdulillah ada ubat dirumah..tapi masih pedih2 lagi perut ni rasanye.. Resepi sambal kering ni mommy dah buat seminggu lepas..tahan lama..husband suka makan ketika sahur..tak perlu nak panaskan..cuma kena banyak makan timun dan minum air lah yerr..nak lawankan bau petai tu...hehhee..jom tengok resepi..


Bahan:
  • 2 genggam ikan bilis (tumbuk sedikit jangan hingga hancur)
  • 10-15 biji cili api (tumbuk juga, ikut pedas yang anda suka)
  • 3 biji bawang merah (tumbuk)
  • Petai (ikut banyak yang anda suka dan kopek)
  • kicap manis (optional)
Cara-cara:
  • Panaskan kuali dengan minyak yang agak2 cukup untuk ikan bilis tadi 
  • dah agak garing ikan bilis tadi masukkan cili padi dan bawang.. masak sehingga kering sedikit
  • Akhir masukkan kicap manis..kalau xnak letak pun boleh..mommy suka warna hitam sikit.
  • Masukkan sedikit garam..agak2 sebab ikan bilis dah masin..masak hingga betul2 kering..Siap
Sedap makan waktu sahur..goreng telur sebiji..hehhee..Selamat Mencuba


No comments:

Post a Comment