Ini lauk iftar ke-7. Hari ni mommy berbuka dirumah Mak mommy..Jadi mommy plan buat lah satu juadah untuk semua nanti. Rendang paru adalah favourite mommy, kali ni mommy plan campur dengan sedikit daging. Ilham nak campur kacang panjang ni datang dari bestfriens mommy orang Negeri Sembilan..dari kakak dia yang berniaga lauk pauk..jadi mommy trylah.. Memang sedap, pembuka selera gitu..dengan bau rendang tu lagi dari saat atas dapur hinggalah dah sampai rumah Mak mommy memang x sabar nak makan..over tak..hehhehee.
Bahan:
- Paru (direbus hingga lembut dan dihiris, jangan terlalu nipis)
- Daging (direbus hingga lembut dan dihiris)
- Air rebusan dagung
- Bawang Merah*
- Bawang Putih*
- Halia*
- Jintan manis*
- Jintan putih*
- Lengkuas* (optional..mommy x letak..sebab x ada)
- Cili kisar
- Rempah rendang (i guna jenama Babas)
- Kacang Panjang
- Daun Kunyit
- Daun limau purut (optional)
- Kerisik
- Asam Keping
- Santan ( boleh juga ditukar kepada susu atau plain yogurt)
Cara-cara:
- Kisar bahan bertanda *
- Panaskan kuali dan letak minyak, tumis bahan kisar
- Naik bau, masukkan cili kisar, rempah rendang
- Masukkan juga daun kunyit yg dikoyak dan daun limau purut
- Masukkan daging dan paru. Fungsi melembutkan daging dan paru terlebih dahulu untuk mempercepatkan proses memasak.
- Terus masukkan santan atau yogurt dan kerisik serta asam keping sedikit air
- Masukkan garam, gula sedikit dan masak sehingga kering ikut yang anda suka
- Akhir sekali masukkan kacang panjang, agak kacang panjang sudah masak, boleh tutup api
- Taburkan hirisan daun kunyit untuk hiasan.
Selamat mencuba dan Selamat berbuka.
No comments:
Post a Comment