Wednesday, 15 June 2016

Roti John Homemade yang sedap...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah Ramadhan kali ini cuaca tidak panas seperti diawal tahun ini..cuaca redup dan hujan..dugaan juga pada yang berniaga juadah berbuka dikala hujan, semoga dipermudahkan buat semua..Buat mommy pula bertungkus lumuslah didapur, dari ofis jam 4pm, sempatlah mula memasak sebelum jam 5pm..Kali ni mommy nak share juadah yang mesti dibeli dipasar juadah selalunya..Roti John..Ini kegemaran anak lelaki mommy..setiap hari waktu berbuka dia nak ada Roti John dalam pinggan makan dia..walaupun dia puasa setengah hari saje..hehhehee..




Bahan:
  • 2 biji roti sosej atau roti panjang (mommy guna wholemeal)
  • Daging cincang 
  • Bawang holland atau bawang besar (cincang)
  • Rempah kari daging
  • Sos Tiram
  • Garam
  • Kiub ayam 
  • 3 biji telur
  • Sos cili
  • Sos lada hitam
  • Mayones (mommy xde stok masa ni)
  • Timun atau kobis (pun xde stok masa ni)
  • Marjerin atau butter
Cara-cara:
  • Belah tengah roti sosej jangan sampai putus dan sapukan marjerin atau butter
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak
  • Masukkan bawang dah naik bau masukkan daging cincang, pecah2kan daging tersebut sambil kacau hingga garing.
  • Masukkan serbuk kari sedikit sahaja atau terpulang jika suka rasa kari yang kuat
  • Masukkan sedikit sos tiram dan secubit kiub ayam, sedikit garam masak sehingga sedikit kering..Dah masak, masukkan ke dalam mangkuk.
  • Masukkan telur kedalam daging tadi yg didalam mangkuk dan kacau sedikit sahaja, agak2 pecah kuning telur sudah.
  • Panaskan kuali leper atau pan, basahkan dengan sedikit minyak.
  • Gunakan senduk, ambil sesenduk atau lebih inti tadi letak atas pan dan terus tekapkan roti diatas inti daging dan telur tadi.
  • Tunggu sehingga telur masak balik2kan roti dah garing boleh angkat.
  • Bolehlah letakkan sayur2 yang anda suka di tengah..Mommy letak sos dibahagian atas sahaja.
Siap..Selamat mencuba..memang lagi puas hati buat sendiri. Selamat berbuka.




No comments:

Post a Comment