'Kebab'..mesti u all terbayang daging yang dicucuk pada besi dan di salai ditambah dengan sayur2nye kan..Menurut seorang sejarawan makanan arab, Sami Al Hilali, Kebab berasal dari bahasa arab iaitu "Keba" bermaksud "Berbalik"...back to my resepi...Resepi ni i pandai2 sendiri...a few resepi yg I baca then jadilah resepi ni...sedap sangat sebab husband and anak2 makan sampai licin..rasa macam tak cukup pulak.
so tempting kann....
Bahan:
- 3 keping belah kepada 2 bahagian Roti Pita Wholemeal (ikut selera u all)
- 1 sudu besar mentega
- 1 1/2 keping daging kisar (I guna jenama Ramly)
- 2 sosej blackpepper (I saja tambah)
- 1 biji bawang besar hiris
- 2 ulas bawang putih hiris
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil rempah kari daging (I guna jenama Babas)
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 1/2 sudu besar mayonis
- garam dan gula
- Daun salad
Cara-cara:
Inti Kebab.
- Guna pan atau kuali masukkan mentega dan tumis bawang besar dan bawang putih
- Masukkan daging kisar dan tumis hingga kering sedikit
- Masukkan sosej, tunggu sosej garing sedikit
- Masukkan sos tiram kacau sedikit dan masukkan kicap manis dah sebati boleh masukkan serbuk kari.
- Akhir sekali masukkan sedikit garam dan sedikit saja gula..nampak sebati semua tutup api.
- Dah sudah boleh masuk kedalam mangkuk, tunggu separuh sejuk boleh masukkan mayonis dan gaul rata.
Guna pan letak panaskan roti pita agar lembut sedikit..seterusya boleh masukkan daun salad dan diikuti dengan inti kebab tadi..jangan penuh sangat...dah boleh hidang..anak2 i terus makan je..boleh tambah sos cili masa makan tu...Sekian...Sangat menyelerakan resepi ni tau..Mengenyangkan juga..
No comments:
Post a Comment