1st time I buat Kek Minyak Marble ni..biasa kalau marble buat butter kek atau buat cheese marble.. Kek Minyak ni popular dikalangan blogger2 I tgk..so I pun tumpang sekaki untuk buat.. Bahan dan penyediaan sangat mudah dan cepat.. Hasilnya pun amat puas hati..
Sebelum bakar....
Panas2....
Siap potong masuk bekas..
Bahan:
- 5 biji telur
- 3/4 cawan gula kaster
- 2 cawan tepung gandum (ayak bersama 1 sudu kecil baking powder)
- 1 cawan susu pekat
- 1 sudu besar ovallet @ sponge cake stabilizer
- 1 cawan minyak masak
- 1 sudu kecil esen vanilla (I letak lebih sikit)
- 1 sudu kecil esen nenas (terpulang jika nak perisa lain)
- 2 sudu kecil serbuk koko (ayak kalau boleh)
- 1 sudu kecil choc emulco
- 1 sudu besar horlicks (ni I x letak sebab no stock at home)
Cara-cara:
- Putar telur, gula dan ovallet hingga kembang
- Masukkan susu pekat dan esen vanilla putar lagi
- Masukkan minyak masak, putar lagi dan masukkan tepung gandum sedikit2
Bahagikan adunan mengikut berapa warna yg u all nak.. I bahagi kepada 3 adunan. I letak dalam jug penyukat senang nak tuang adunan tak payah nak pakai scoop..
- Bekas pertama I letak serbuk koko dan chocolate emulco
- Bekas kedua I letak warna pink dan esen nenas..boleh je u all nak tukar esen strawberry atau pisang ke..
- Bekas ketiga I x letak apa2..biar rasa esen vanilla tadi..nak tambah sikit esen pun ok..kalau ada horlicks blh letak..lagi sedap.
Lapik bawah acuan dengan kertas pembakar..sapu sedikit marjerin..kalau pakai spring foam boleh terus tuang..
Tuang adunan warna putih dahulu..mula tuang setiap adunan dari tengah acuan, tuang lebih sikit. Kemudian tuang warna pink dan seterusnya warna coklat..selang seli..I tuang 2 kali je setiap adunan..
Dah tuang semua adunan..boleh mula buat lorekkan, I guna chopstick, I buat lorekan bentuk "U" pada setiap belang2 tadi mula dari luar lorek atas garisan belang2 ikut bulatan..jadilah seperti lorekan diatas.
Guna api atas bawah, pada suhu 160C. Panaskan oven selama 10-15 min, guna rak bawah sedikit sebab x nak atas kek mudah hitam..bakar selama 40-50 minit.. Oven I, 40 minit saja.. jenguk2 lah bila dah 35 minit tu..takut atas kek hitam..guna lidi atau cake tester cucuk ditengah kek secara mengereng..kalau dah x melekat apa2 pada lidi..maknanye kek dah masak. Tunggu sejuk sikit boleh keluarkan dari acuan..
Hasil kek ni memang puas hati..I suka bila dah simpan semalaman..rasa kek ni makin sedap... Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment