Tuesday, 11 August 2015

Lala masak simple dan sedap

Assalamualaikum,

Lala atau clams antara favourite husband ladiesmommy..every time pergi pasar kalau dia nampak lala ni confirms dia akan amik, sampai anak2 pun dah terjebak suka makan..Semlm kami beli lala yang masih fresh, yang ditempatkan dalam akuarium tu.. so hidup2 lagi. Biasa kalau lauk fresh2 ni ladiesmommy suka masak resepi yang simple, not so heavy mcm steam atau goreng biasa tanpa minyak supaya x hilang rasa segar makanan laut tersebut.


tengok pun tau fresh kan.....

Bahan:
  • Lala/Clams (x kisah jenis apa kulit nipis/kecik/besar..boleh jew)
  • 1 biji Bawang besar*
  • 2 inci Halia*
  • 3-4 biji Bawang putih*
  • 1 batang Serai*
  • 5 biji cili api
  • Daun sup
  • garam
  • gula


Cara-cara:
  1. Basuh lala bersih2 dan tapis.  Hiris bahan bertanda *. Cili api terpulang kalau nak pedas boleh hiris. ( I x hiris)
  2. Masukkan lala ke dalam kuali kering dan bukak api sederhana, nanti air lala akan keluar
  3. Sambil tu kacau2lah lala tersebut, 
  4. Bila air lala dah separuh kering masukkan bahan hiris bawang besar, bawang putih, halia dan serai.
  5. Setelah naik bau, masukkan cili api.  Masak sehingga semua kulit lala terbuka ini bermakna isi lala telah masak.
  6. Sebelum tutup api, masukkan garam dan sedikit gula..sedikit je tau...kacau2 then boleh tutup api.
  7. Letak dalam pinggan hidang dan tabur daun sup yg dihiris...siapppp 

Masakan ini x perlukan minyak dan x perlu tambah air..kecuali kalau u all nak berkuah lar..tp air lala tu pun dah cukup...Lauk ni memang bukak selera..

Selamat mencuba uoolllss..


No comments:

Post a Comment